Krone Vendro het nieuwe schud concept

Nieuwe Krone schudder-serie Vendro
Voor alle omstandigheden, van 4 tot 10 elementen

Spelle, september 2020 – Niet al te lang na de introductie van de nieuwe Highland schudders toont Krone nu ook een nieuwe schudder-serie genaamd Vendro, welke bestaat uit 9 modellen die de huidige KW-schudders zullen vervangen. De nieuwe serie bestaat uit twee 4-elementsschudders (Vendro 470 en Vendro 560), drie 6-elementsschudders (Vendro 620, Vendro 680 en Vendro 790), twee 8-elementsschudders (Vendro 820 en Vendro 900) en twee 10-elementsschudders (Vendro 1020 en Vendro 1120). De werkbreedtes van de nieuwe machines liggen zodoende tussen 4,70 m en 11,20 m, waardoor Krone een passende oplossing biedt voor elk bedrijf.

Het gemeenschappelijke kenmerk van de nieuwe Vendro-serie: Krone zet in op een korter aanbouwconcept; de schudders zijn daardoor korter achter de trekker aangebouwd wat resulteert in minimale voorasontlasting, compacte transportafmetingen als ook een lager benodigd hefvermogen in vergelijking met de voorgangermodellen. De automatisch opklappende beschermbeugels geven nog eens maximale wendbaarheid in werkpositie.

Sterke aandrijving met geintegreerde vrije loop
De hermetisch afgesloten, onderhoudsvrije hoofdaandrijving met geïntegreerde vrijloop staat voor maximale levensduur en veiligheid. Zoals bij alle schudders zet Krone ook bij de nieuwe machines in op de bewezen OctoLink koppeling. In plaats van kruiskoppelingen, die dagelijks gesmeerd moeten worden, maakt Krone gebruik van de onderhoudsvrije 8-vingerkoppeling. Deze kan ten alle tijden de aandrijving overbrengen en werkt daardoor betrouwbaar in elke werkpositie. Ook de rotoraandrijving is, zoals bij alle Krone schudders, onderhoudsvrij en draaien in een gesloten vetbad, waardoor het onderhoud tot het minimum beperkt wordt. Bovendien zijn alle rotoraandrijvingen onder het hoofdframe gemonteerd, waardoor deze niet tot het dragende gedeelte behoren van de gehele schudder, dit verminder de belasting op de aandrijving aanzienlijk.

Inclusief Krone OptiTurn-rotorconcept
Eveneens nieuw is het rotorconcept: doordat de tanden zeer dicht in de buurt komen van de tastwielen (in vergelijking met de KW-serie: 20 cm dichterbij) is een voorbeeldige bodemaanpassing gegarandeerd. Krone zet zowel bij de Highland Vendro als bij de nieuwe schudder-serie in op het nieuwe Krone OptiTurn-concept. De combinatie van de tanden die kort langs de tastwielen draaien en de nieuwe, gepatenteerde Krone OptiTurn-schuddertand resulteert dan ook in een voorbeeldig schudbeeld.

De nieuwe, gepatenteerde OptiTurn-schuddertand staat voor een uitstekende gewasopname en aansluitende verdeling. Dankzij de driedimensionale vorm wordt het gewas schoon opgenomen en van de bodem opgetild. Door de gebogen vorm wordt het gewas verliesvrij en gelijkmatig over de twee poten, met twee verschillende lengtes, van de schuddertand verdeeld en perfect opgenomen. De vorm staat eveneens voor het voorbeeldig loslaten van het gewas en resulteert aansluitend in gelijkmatig en luchtig schudbeeld. Zo wordt de drogingstijd tot het minimum beperkt en kunnen ook korte oogstperiodes optimaal benut worden.

Dankzij de standaard kantstrooi-inrichting werken de machines nauwkeurig en schoon tot aan de rand van het perceel, waarbij de chauffeur het snel en eenvoudig vanuit de cabine in kan stellen en daarbij de keuze heeft om dat handmatig of hydraulisch te doen.

Chique design en een goed overzicht
Bij de uitvoering van het moderne design concept heeft Krone ook gelet op zo goed mogelijke beschermingen en praktische toegankelijkheid voor onderhoudswerkzaamheden. Nieuwe, robuuste bescherming voor de rotoren zorgen voor een maximale levensduur en tegelijkertijd voor een uitstekend overzicht. Bovendien maakt de nieuwe Vendro-serie indruk door middel van een LED verlichtingspakket, dat voor maximale veiligheid zorgt op de openbare weg.

Comfortabel: voorgeprogrammeerde kopakkerstand, hydraulische schokdempers en een slim parkeerconcept
Standaard beschikken alle 10-elementsschudders over een voorgeprogrammeerde kopakkerstand: deze eigenschap is naar wens ook verkrijgbaar voor alle andere Vendro schudders. Daarbij wordt de machine eenvoudig en snel vanuit de cabine, via een hydraulisch ventiel, opgetild in een vooraf vastgestelde positie. Dat bespaart tijd, bijvoorbeeld bij het omkeren en voorkomt daarnaast het dubbel schudden van de kopakker.
Eveneens standaard bij de Vendro 900, Vendro 1020 en Vendro 1120 zijn de hydraulische schokdempers; die uiteraard ook optioneel verkrijgbaar zijn voor alle Vendro modellen. De hydraulische schokdempers garanderen een voorbeeldig volg gedrag, ook op bochtige percelen, en zorgen daarnaast voor een comfortabel en rustig weggedrag van de machine.

Tenslotte overtuigen de nieuwe Krone Vendro schudders ook wanneer deze niet gebruikt worden; ze kunnen namelijk snel en veilig op steunpoten weggezet worden. Zo worden de tastwielen in de parkeerstand niet belast, en kan de machine snel en gemakkelijk worden afgekoppeld zonder daarbij te hoeven rangeren. Gepatenteerd is de achterste steunpoot, welke opgeklapt kan worden, en daarmee de positie van de schokdempers corrigeert tijdens het aan- en afkoppelen.