Krone Swadro 1250 4 elementshark

Met de nieuwe Swadro TC 1250 biedt Krone een nieuw instapmodel voor het professionele gebruik, die indruk maakt door de eenvoudige bediening zonder elektronica. De werkbreedte van de modern vormgegeven hark ligt tussen 9,80 m en 12,50 m. Voor de bediening van de machine wordt alleen een DW-ventiel en een EW-ventiel benodigd.

De volledige mechanische aandrijving van de hark gebeurt middels een gepatenteerd schuifbare aandrijvingskast, de aftakassen zorgen daarbij voor een zekere vermogensoverdracht. Het Krone Easy-Line aandrijvingsconcept, dat voor een economische gewasstroom van de hark staat, heeft zich tevens vele malen bewezen. Hierbij draaien de voorste rotoren sneller dan de achterste rotoren, en zorgen er daardoor voor dat het gewas breed voor de achterste rotoren wordt afgelegd. Dit resulteert dan ook in gelijkmatige, strakke zwaden met een breedte van 1,40 m tot 2,20 m.

De rotordiameter van de voorste rotoren bedragen 3300 mm, achter gaat het om 2960 mm. De voorste rotoren beschikken over elf tandarmen, de achterste rotoren over 13 tandarmen. Het aantal tanden ligt daardoor voor bij 22×4, achter bij 26×4.

Praktisch en onderhoudsvrij
Bij de Swadro TC 1250 maakt Krone gebruik van reeds veelvoudig bewezen technieken, zoals bijvoorbeeld de robuuste bouwwijze, de cardanisch opgehangen harkelementen en de gebogen Krone lift-tanden. Dankzij deze op grip staande tanden wordt het gewas opgetild tijdens het harken, ook wel het Krone lift-effect. Daardoor wordt gewasverontreiniging tot een minimum beperkt, terwijl de kwaliteit van het ruwvoer aanzienlijk verbetert.
Eveneens uit het Krone harken-bouwpakket komen de onderhoudsvrije aandrijving van de harkelementen en de eveneens onderhoudsvrije DuraMax curvebaan, waarop Krone drie jaar garantie geeft. Een andere standaard is de cardanische ophanging, welke een optimale bodemaanpassing garandeert in de rijrichting als dwars op de rijrichting. Hiermee wordt een goede gewasopname gegarandeerd – zonder gewasverontreinigingen – ook onder moeilijke omstandigheden.
Ook bij de nieuwe Swadro TC 1250 werkt Krone met het bekende “Jet-effect”. Door de ophanging van het harkelement voor het zwaartepunt wordt gegarandeerd dat de tanden zowel bij het heffen als bij het zakken niet in de grond zullen krabben. Dit wordt voorkomen doordat het harkelement altijd eerst voor opgetild wordt, dan wel als eerste achter neergelaten wordt.

De Swadro TC 1250 beschikt over hydraulisch verstelbare rotor ontlasting bij de voorste twee elementen. De instelling van de ontlastingshoogte gebeurt middels een hydraulisch ventiel met een drukindicator op de machine. Daarmee kan de ontlasting snel en eenvoudig aangepast worden aan de wisselende bodemomstandigheden. Bij de achterste twee elementen wordt de ontlasting mechanisch ingesteld middels trekveren.
Optioneel biedt Krone voor de Swadro TC 1250 ook de mogelijkheid om de voorste elementen individueel te heffen. Deze oplossing is met name ideaal voor het exacte heffen en neerlaten op spits toelopende percelen.
De instelling van de gewenste werkdiepte gaat snel en eenvoudig met behulp van een spindel. De gedetailleerde schaalverdeling op ieder harkelement garandeert een exact harkresultaat. Vanzelfsprekend kunnen alle vier elementen onafhankelijk van elkaar ingesteld worden.
En niet te vergeten, de nieuwe hark overtuigt ook op het gebied van veiligheid. Zo beschermt een beschermkap op het hoofdframe de gevoelige onderdelen tegen vuil en beschadigingen. Daarnaast is de Swadro TC 1250 standaard voorzien van LED verlichting, inclusief Krone logo, en waarschuwingsborden.

Bruikbare accessoires
Als extra optie biedt Krone een zwaddoek aan voor de Swadro TC 1250, dat bij het inklappen van de elementen automatisch weg zwenkt. Daarmee worden ook strak gevormde zwaden gegarandeerd bij uitlopers of wanneer het materiaal enkel van een kant komt. Daarnaast kan de nieuwe hark ook van LED werkverlichting voorzien worden, wat een uitstekende belichting van het werkgebied garandeert tijdens het werken bij zonsondergang, ‘s nachts of bij slecht zicht.

Swadro TC 1250 – technische gegevens in een overzicht:
Werkbreedte: 9,80 tot 12,50 m
Zwadbreedte: 1,40 tot 2,20 m
Transportbreedte: 2,99 m
Transporthoogte: 3,99 m (zonder het inklappen van de tandarmen)
Gewicht: ca. 4900 kg
Vermogensbehoefte: vanaf 59 kW (80 pk)
Benodigde hydrauliek: 1x EW, 1x DW